tarot

Ma a tarotról hoztam nektek néhány érdekességet.

A tarot kártya eredete a mai napig ismeretlen, bár egyes feltételezések szerint Keletről származik, Európában pedig az egyiptomi mamelukok és mór hódítók terjeszthették el, amiben azért a cigány jövendőmondóknak is nagy szerep jutott. Eredete azért is vitatott, mivel nagy hasonlóságot mutat az Indiából származó cigánykártyával, más néven vetőkártyával. Azonban az egyik legelterjedtebb vélekedés, hogy Mózes az egyiptomi papok által őrzött titkokat a tarot képében vitte magával.

Mások úgy gondolják, hogy kártyajátékként a középkorban jelent meg Észak-Itáliában, majd később terjedt el Európa más területein. Az első ismert tarotkártya-paklit az 1400-as években készítették el, és valószínűleg egy olasz kártyajátékos-család nevéhez kapcsolódik, a Visconti-Sforza családhoz.

Akik úgy gondolják Itáliából származik, azok szerint eredetileg inkább játékokhoz használták, de később az ezotérikus és okkult mozgalmak felé fordultak, és a 19. században lettek divatosaka jövendőmondás és az önismeret eszközeként.

Manapság a legismertebb használati módja a jóslás, ám a tarot ennél sokkal többet tud. Kiválóan használható az önismeretben, hiszen a lapokon keresztül megláthatjuk az elakadásokat, blokkokat és a személyiség egyes részeit, valamint rámutat, ha egy-egy területen nem jól működtetjük az adottságainkat.

A jóslás és az önismeret mellett, a modernkori boszorkányok különböző rituálékhoz is használják a lapokat. A minap például egy szerelmi „varázslatba” futottam bele az interneten, amihez a kártyán megjelenő szimbólumoknak megfelelő tárgyakat helyeztek egy oltárra a lap mellé és gyertyamágiával kombinálták. Egy kedves barátnőm pedig metamorf masszázshoz szokta használni a lapok energiáját, de meditációkhoz is előszeretettel alkalmazzák.

Egy 1377-es írásos lelet, ami egyben az első a tarothoz köthető írásos lelet is, a használatának tiltásáról szólt. A történelem során próbálták megállítani a kártya használatát, terjedését, de ez nem sikerült. Ma is előszeretettel használja a modern boszorkánytársadalom.

A Tarotról általánosságban

A tarot kártyák ikonográfiája, jelentései és felhasználása sokféle lehet. Általában egy 78 lapból álló kártyapaklit használnak, amelynek 22 nagyobb kártyája (a nagy arkánum) és 56 kisebb kártyája (a kis arkánum) van. A nagy arkánum kártyái szimbolikus képeket ábrázolnak, amelyek archetipikus erőt hordoznak, míg a kis arkánum kártyái az élet különböző területeit képviselik, például a szerelem, a munka vagy az anyagiak.

Kabbala és Tarot

A kabbala egy ősi zsidó filozófiai rendszer, amely a vallási tanításokon túl számos metafizikai, spirituális és misztikus elemet is tartalmaz. A kabbala szimbólumok és számok segítségével dolgozik, ahogyan a tarot kártyák is.

Sokan nem tudják, de a tarot szorosan összekapcsolható a Kabbalával, ami a mai számmisztika, azaz numerológia alapja. Aleister Crowley tarot paklija például pontosan a kabbala alapjaira épül és az egyiptomi szimbolikát használja. Az Elképzelt terápii című könyvemben is előkerül a numerológia, ami segítségül szolgál a főszereplőnek az önismereti úton.

Több tarot kártya is kapcsolódik a kabbalához, például a Nagy Arkánum kártyái, amelyekhez számos kabbalisztikus szimbólum és értelmezés társul. A kabbala és a tarot kapcsolatának mélysége azonban változó lehet, attól függően, hogy ki és hogyan használja ezeket az eszközöket.

Néhány tarot olvasó és tanító valóban összekapcsolja a kabbalával a tarotot, és használja a kabbalisztikus szimbólumokat a kártyák értelmezéséhez. Mások kevésbé függnek a kabbalától, és a kártyákat inkább a saját intuíciójuk és a hagyományos értelmezések alapján olvassák.

Híres Tarot Mesterek

Fontosnak tartom megemlíteni Kazanlár Emil Ámin tarotcsomagját, és nem csupán azért mert magyarok lévén illik ismernünk a nevét, hanem mert ő volt az első, aki ha úgy tetszik egy vallástól független kártyapaklit készített. A lapok szimbolikájában megjelennek a fő vallási irányzatok és egy-egy lapon belül ötvözi ezeket. Lapjain megjelennek az ősi magyar szimbólumok is

A magyar tarot elemzés és oktatás egyik kiemelkedő alakja Török Csaba. Ő írta a “Tarot Szóval és Képpel” című könyvet, ami az egyik legismertebb és legátfogóbb magyar nyelvű tarot könyv.

Székelyhidi György, aki a Tarot-ABC című könyvével vált ismertté, és számos tarot elemzési technikát mutatott be.

Kovács Tamás, aki a tarot és a kabbala kapcsolatát kutatja, és több könyvet is írt ebben a témában.

Várnagy Péter, aki a tarot pszichológiai vonatkozásaival foglalkozik, és az archetípusokat helyezi a tarot értelmezésének középpontjába.