tarot
Ma a tarotról hoztam nektek néhány érdekességet.

A tarot kártya eredete a mai napig ismeretlen, bár egyes feltételezések szerint Keletről származik, Európában pedig az egyiptomi mamelukok és mór hódítók terjeszthették el, amiben azért a cigány jövendőmondóknak is nagy szerep jutott. Eredete azért is vitatott, mivel nagy hasonlóságot mutat az Indiából származó cigánykártyával, más néven vetőkártyával. Azonban az egyik legelterjedtebb vélekedés, hogy Mózes az egyiptomi papok által őrzött titkokat a tarot képében vitte magával.

Legismertebb használati módja a jóslás, ám a tarot ennél sokkal többet tud. Kiválóan használható az önismeretben, hiszen a lapokon keresztül megláthatjuk az elakadásokat, blokkokat és a személyiség egyes részeit, valamint rámutat, ha egy-egy területen nem jól működtetjük az adottságainkat.

A jóslás és az önismeret mellett, a modernkori boszorkányok különböző rituálékhoz is használják a lapokat. A minap például egy szerelmi „varázslatba” futottam bele az interneten, amihez a kártyán megjelenő szimbólumoknak megfelelő tárgyakat helyeztek egy oltárra a lap mellé és gyertyamágiával kombinálták. Egy kedves barátnőm pedig metamorf masszázshoz szokta használni a lapok energiáját, de meditációkhoz is előszeretettel alkalmazzák.

Egy 1377-es írásos lelet, ami egyben az első a tarothoz köthető írásos lelet is, a használatának tiltásáról szólt. A történelem során próbálták megállítani a kártya használatát, terjedését, de ez nem sikerült. Ma is előszeretettel használja a modern boszorkánytársadalom.

Sokan nem tudják, de a tarot szorosan összekapcsolható a Kabbalával, ami a mai számmisztika, azaz numerológia alapja. Aleister Crowley tarot paklija például pontosan a kabbala alapjaira épül és az egyiptomi szimbolikát használja. Az Elképzelt terápiában is előkerül a numerológia, ami segítségül szolgál a főszereplőnek az önismereti úton.

A kezdők általában a Rider-Waite tarot csomaggal indulnak el, hiszen szimbólumrendszere könnyen értelmezhető, még azok számára is akik először használnak tarot-ot.

Fontosnak tartom megemlíteni Kazanlár Emil Ámin tarotcsomagját, és nem csupán azért mert magyarok lévén illik ismernünk a nevét, hanem mert ő volt az első, aki ha úgy tetszik egy vallástól független kártyapaklit készített. A lapok szimbolikájában megjelennek a fő vallási irányzatok és egy-egy lapon belül ötvözi ezeket. Lapjain megjelennek az ősi magyar szimbólumok is