Önismeret, önértékelés, önbizalom

onismeret-onbizalom-onertekeles

Önismeret – önértékelés – önbizalom 🧐

Ha pár héttel ezelőtt kellett volna erről a témáról írnom, akkor valószínűleg rövid olvasmányt kaptatok volna, most viszont nagyon vissza kell fognom magam az optimális terjedelemre való tekintettel.

Nézzük akkor az önismeret, önértékelés, önbizalom mesterhármast. Addig nagyon sokan eljutnak, hogy felismerik magukban, hogy önbizalomhiánnyal küzdenek. Arra most nem térnék ki hosszabban, hogy milyen hatások erősítik manapság a nem vagyok elég jó érzést, hiszen ezzel rengeteg cikk foglalkozik. Ami ennél sokkal fontosabb, hogy honnan ered és hogyan lehet feloldani ezt.

A rossz hír az, hogy nincs recept. Mindenkinél más a probléma gyökere és így személyre szabott a megoldás is. Valami közös mégis van az összes önbizalomhiányos emberben. A torzult önértékelés. Amikor valaki nem látja magát tisztán, hanem engedve a külső elvárásoknak, mások által ráragasztgatott címkéknek, szülői, baráti, ismerősi kör szemüvegén keresztül határozza meg magát, akkor valójában az ő mércéjük lesz az önértékelés alapja. És hogy ezzel mi a baj? Az, hogy ők nem tudhatják ki is vagy te valójában és ezzel el is érkeztünk az önismerethez.

Az önismeret lényege az, hogy megismerjük az erősségeinket és a gyengeségeinket. Nem árulok el nagy titkot, amikor azt mondom, olyan ember nincsen, akinek csak erényei vannak. Az önismeret segít, hogy meglássuk a változtatás lehetőségét és elfogadjuk azokat a dolgokat, amin nem tudunk változtatni. Nem tudunk változtatni? De hát egy csomó helyen azt mondják, hogy bármit lehet csak akarni kell… Na ez nálam nyomógombos történet és ugrok rá, de erről majd egy másik bejegyzésben írok hosszabban.

A másik oldala az éremnek, amikor valaki az erősségeit veszi semmibe, nem használja a képességeit, nem hajlandó észrevenni mennyire értékes. Ennek szintén számos oka lehet, ami az önismereti út során gyönyörűen megdolgozható.

A helyes önértékelés nem egyenlő az arroganciával, a nagyképűséggel, énközpontúsággal és még sorolhatnám, hanem maga a biztonság. Biztosítom magam arról, hogy ismerem magam és tudom, hogy a fényem és az árnyékom is én vagyok. Elfogadom az embert, aki vagyok és szeretem magam ilyennek, akkor is, amikor mások nem.

Szóval, ha valaki eléggé ismeri magát és tudatosítja magában, hogy az erősségeivel és a gyengeségeivel együtt ki is ő valójában, akkor lehet helyes önértékelést kialakítani, és amikor ez a stabil alap adott, na akkor beszélhetünk az önbizalomról.