Pszichológus, pszichiáter, segítő

Pszichológus, pszichiáter, segítő🧐

Sokszor keveredik ez a három foglalkozás, ezért gondoltam írok erről egy bejegyzést.

Pszichológus

Az első tisztázandó tény a pszichológusokkal kapcsolatban, hogy a pszichológus nem orvos és nem ír fel gyógyszert. Tanulmányaik során széles körű általános lélektani, fejlődéslélektani, szociál- és személyiségpszichológiai ismeretekkel gazdagodnak, majd ezeket felhasználva dolgoznak. Az alapdiploma megszerzése után tovább szakosodhatnak, így lesznek gyerekpszichológusok, párterapeuták, családterapeuták…stb. Egy jó szakember nem mondja meg a tutit, azaz nem dönt a kliens helyett, nem ad tanácsot, hanem megtanítja arra a kliensét, hogy képes legyen ezt önmagának megadni. Feladata a probléma több aspektusból történő feltárása. A „betegek” diagnosztikájával foglalkozik, klinikai véleményt ír, illetve betegvezetést vállal. A diagnosztika eszközei főként tesztek és beszélgetések.

 

Pszichiáter

A pszichiáter orvos. Tanulmányaik során megtanulják az emberi szervezet felépítésére és működésére vonatkozó, minden orvostól egyformán elvárható alaptudást. Ebből következik, hogy gyógyszer felírására is jogosultak, hiszen tisztában vanna azok szervezetre kifejtett hatásával. A szakember a gyógyszerfelíráson felül a betegek intézményrendszerbe való fogadását végzi. Mentális státuszt készít, betegségkategóriába sorol valamely nemzetközileg elfogadott diagnosztikus rendszer alapján, illetve pszichoterápiás képesítés megléte esetén gyógyító kapcsolatba lép a betegekkel.

Segítő

Nem pszichológus és nem pszichiáter. A segítők sokfajta módszerrel és eszközzel dolgoznak. Coachok, önismereti tanácsadók, numerológusok, családállítók és még sorolhatnám. Feladatuk a mentális egészség megőrzése, kibillent állapotok felismerése és felismertetése. Beszélgetéseken, feladatokon keresztül segítenek közelebb kerülni magunkhoz, oldani a blokkokat és vannak, akik különböző technikák és praktikák segítségével támogatják a vendégeik fejlődését. Gyógyszert semmilyen körülmények között nem ír fel. Egyes segítők végeznek energetikai kezeléseket és használnak gyógynövényes készítményeket, de ezek nem összekeverendők a gyógyszerekkel. A mindennapi élet gondjait és elakadásait kiválóan képesek kezelni, de számukra és vendégeik számára is fontos, hogy mindig szem előtt tartsák, hogy bizony vannak esetek, traumák, betegségek, amik nem a segítők hatáskörébe, hanem orvosi hatáskörbe tartoznak.

Az Elképzelt terápiában egy segítőt ábrázoltam, aki legjobb tudása szerint igyekszik Kevint a megfelelő írányba vezetni.